Wednesday, November 30, 2016

Praktika 28/11 - Eftersnack

Den här gången blev det ingen möjlighet till träning i förväg eftersom Maria och jag fick kontakt först strax före starttid för praktikan. Jag hade inte heller möjlighet att delta så att den här gången blir det mer ett teoretiskt resonemang med några youtubevideos som exempel. (Med reservation för att jag uppfattat rubriken rätt!)

Olika alternativ till Ocho cortado skrev Maria om kvällens tema!

Även om jag redan tidigt lärde mig vad ordet ocho betyder så vållade de andra spanska termerna bekymmer. Jag kunde inte komma ihåg dom och inte heller vad som skulle göras när läraren ropade ut orden! En hjälpfull kavaljer kom till min undsättning genom att försvenska begreppet: Ocho korta av då!  Där ligger svenskan rätt nära det ursprungliga uttalet och dessutom innehållsmässig är den rätt så korrekt - du kortar ju av ochon. Och detta kommer jag fortvarande ihåg!

Länkarna nedan ger dig exempel när ocho cortados form är rak/linjär eller rund/circulär. Den kan börja med ett stoppsteg - med följarens höger/vänster bakåtsteg! Det sägs att man kan göra den i parallell system eller i crusada även om det mesta går i parallellsystem!

Här en argentinsk variant som börjar med följarens höger bakåtsteg
Den här amerikanska varianten börjar också med följarens högra bakåtstep. Videon hoppar direkt in på den raka varianten, den lineära ocho cortadon. Efter det den runda, cirkulära varianten.
Clint och Shelley får stå för de andra möjligheterna! De verkar vara mäkta intresserade av den kompakta ocho cortadon som börjar med följarens vänstra bakåtsteg!
Det mesta går ju i parallell och jag har faktiskt sett bara en där stoppsteget är i crusadasystem. Jag antar att det är det som de syftar till med crusadan. I bilden ser du tidsangivelsen (1:01) nere till vänster så att du kan kolla hela processen!

bara en BILD

Har du sett flera? Har du sett andra lärare göra det på nätet?


https://youtu.be/JLiLHxgoJpM
https://www.youtube.com/watch?v=89tkQ2yxG4Q
https://www.youtube.com/watch?v=vqJmieN59Fs
3 comments:

 1. På praktikan 28.11 med Maria & Anna tränade vi på olika avslut, ej Ocho cortado, som ger ett mjukare tangoavslut (tango på liten fläck) kallar jag denna rörelse.Hursom helst var detta mycket användbart på trånga ytor, så jag hoppas den ges i repris !

  ReplyDelete
 2. Jag ante mig detta men tänkte att i brist på mer detaljerad information så kunde en teoretisk gruppering av ocho cortado vara bra extra material!

  Bra att ni fick matnyttiga moves med er! Filmade ngn sammanfattningen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har en kort videosnut i mobilen, med synligt bra resultat.
   häls Ewa

   Delete